نشانههای واضحی وجود دارد که نشان میدهد ممکن است برای بهبود بینایی به عینک طبی جدید نیاز داشته باشید، از جمله تغییراتی در بینایی مانند تاری دید و دوبینی، پلک زدن یا مشکل در فوکوس کردن، سردرد ناشی از عینک، فشار چشم با عینک و خستگی و دید ضعیف در شب. ممکن است به دلایل دیگری غیر از مشکلات بینایی نیز به عینک جدید نیاز داشته باشید، مانند آسیب به عدسی یا از مد خارج شدن شدن عینک فعلی شما. مهم است که هر دو سال یکبار چشمهایتان را معاینه کنید تا اپتومتریست بتواند مطمئن شود که نسخه شما با نیازهای بینایی شما مطابقت دارد.
در ادامه به ۹ نشانه واضح نیاز به نسخه عینک جدید برای بهبود بینایی در ادامه اشاره شده است.
- تاری دید
- دوبینی
- خارج از مد
- آسیب به لنز
- تجربه سردرد
- تنگ کردن چشم یا مشکل در تمرکز
- عدم مراجعه به معاینات چشم
- فشار و خستگی چشم
- بینایی ضعیف شب
نشانه هایی که نیاز به نسخه عینک جدید دارید
در زیر ۹ علامت رایج برای تغییر نسخه چشمی شما آورده شده است. لطفاً به خاطر داشته باشید که اگرچه این علائم اغلب میتواند نشانهای از تغییر در بینایی باشد، گاهی اوقات این علائم میتواند نشان دهنده یک بیماری زمینهای چشم باشد. بنابراین اگر هر یک از این علائم را تجربه می کنید، مراجعه به چشم پزشک همیشه باید اولین قدم شما باشد. با یک معاینه جامع چشم، چشم پزشک یا اپتومتریست بینایی شما را برای تغییرات مورد نیاز در نسخه شما بررسی می کند و سلامت چشم شما را ارزیابی می کند.
۱. تاری دید
تاری دید ممکن است باعث مشکل در دیدن اشیاء، چهرههای افراد و شکلها به وضوح یا با شفافیت شود. تاری دید هنگام استفاده از عینکهای فعلیتان ممکن است نشاندهنده نیاز به عینک جدید یا وجود یک وضعیت چشمی زمینهای باشد. تاری دید میتواند ناشی از مشکلاتی مانند نزدیکبینی، دوربینی و استیگماتیسم باشد که به عنوان خطاهای انکساری شناخته میشوند. تاری دید ممکن است به مرور زمان پیشرفت کند، بنابراین مهم است که در صورت تجربه تاری دید به اپتومتریست خود مراجعه کنید.
۲. دید دوگانه
دید دوگانه زمانی است که دو تصویر از شیئی که به آن نگاه میکنید، مشاهده میکنید. دید دوگانه ممکن است به صورت موقت و هنگام استفاده از عینکهای قدیمی به وجود آید. دید دوگانه، که به آن دیپلوپی نیز گفته میشود، زمانی رخ میدهد که نور به هر دو شبکیه چشم شما در یک نقطه وارد نمیشود. انواع مختلف دید دوگانه شامل دیپلوپی افقی، عمودی و تکچشمی است. دیپلوپی افقی زمانی رخ میدهد که تصاویر در کنار یکدیگر ظاهر میشوند یا تداخل دارند، و دیپلوپی عمودی زمانی است که یکی از تصاویر بالاتر یا پایینتر از تصویر دیگر به نظر میرسد.
دیپلوپی تکچشمی زمانی است که دید دوگانه در حالتی که یک چشم بسته است، مشاهده میشود. بروز ناگهانی دیپلوپی باید به طور فوری بررسی شود، به ویژه اگر با سردرد یا تغییر در اندازه مردمک همراه باشد. بنابراین، در صورت بروز چنین مشکلی، مهم است که با اپتومتریست خود مشورت کنید.
۳. خارج از مد
اگر عینکهایی که دارید قدیمی شدهاند، ممکن است از نظر طراحی و مد بهروز نباشند. اگر مدت زیادی است که عینکهای خود را تغییر ندادهاید، ممکن است نیاز به بررسی و خرید عینک جدید باشد. همچنین، هنگام مراجعه به اپتومتریست، باید اطمینان حاصل کنید که نسخه چشم شما هنوز دقیق و صحیح است.
۴. آسیب لنز
آسیب به لنزها میتواند ناشی از عدم مراقبت صحیح از عینکها هنگام قرار دادن یا نگهداری نادرست آنها باشد. لنزهای آسیبدیده ممکن است بر وضوح دید تأثیر بگذارند، بنابراین بهتر است آنها را با عینکهای جدید تعویض کنید. پاسخ به این سؤال که آیا استفاده از عینکهای خشدار بد است یا نه، به شدت خشها بستگی دارد. خشهای روی لنزها ممکن است نحوه ورود نور به چشم را تحت تأثیر قرار دهند و توانایی شما را برای دیدن واضح با عینکها مختل کنند. با این حال، لنزهای آسیبدیده قادر به ایجاد آسیب بیشتر به چشمها یا دید شما نیستند.
۵. تجربه سردرد
تجربه سردرد یکی از علائم شایع سایر بیماری های چشمی است و می تواند ناشی از فشار چشم باشد. پاسخ به اینکه آیا عینک قدیمی می تواند باعث سردرد شود، بله است. استفاده از عینک و تجربه سردرد ممکن است نشانه خوبی باشد که باید چشمان خود را برای نسخه جدید آزمایش کنید. یکی دیگر از دلایل احتمالی سردرد شما می تواند ناشی از فریم هایی باشد که نیاز به تنظیمات دارند، زیرا ممکن است فریم عینک در اطراف شقیقه های شما خیلی سفت باشند.
۶. جمع کردن چشم ها یا مشکل در تمرکز
اگر هنگام خواندن یا نگاه کردن به اشیاء با مشکل مواجه میشوید یا مجبور به جمع کردن چشمها (اسکینت کردن) هستید تا بهتر ببینید، این میتواند به دلیل خطاهای انکساری مانند نزدیکبینی، دوربینی، یا آستیگماتیسم باشد. این مشکلات میتوانند باعث بروز علائمی مانند مشکل در تمرکز و نیاز به جمع کردن چشمها برای دید بهتر شوند. در نتیجه، اگر احساس میکنید برای بهتر دیدن باید چشمهایتان را جمع کنید، احتمالاً عینک شما نیاز به تنظیم یا تعویض دارد.
۷. خستگی و فشار چشم
خستگی و فشار چشم مشکلاتی هستند که میتوانند باعث شوند احساس کنید پلکهای شما سنگین و دردناک است و چشمانتان تحریکشده و خسته به نظر میرسند. اگر با عینک فعلی خود دچار فشار چشم و خستگی میشوید، ممکن است به این معنی باشد که چشمانتان برای دیدن واضح مجبور به تلاش زیادی هستند. فشار چشم با عینک ممکن است به این معنی باشد که شما نیاز به عینک جدید دارید. فشار چشم و خستگی همچنین علائم رایج سایر مشکلات چشمی هستند، بنابراین مهم است که به اپتومتریست خود اطلاع دهید تا بتوانند بررسی کنند که آیا شرایط زمینهای دیگری دارید یا خیر.
۸. آزمایشهای بینایی فراموش شده
آزمایشهای بینایی از دست رفته ممکن است به تشخیص دیرهنگام تغییرات در بینایی شما یا شناسایی علائم اولیه مشکلات جدیتر چشمی منجر شود. اگر بیش از دو سال از آخرین آزمایش بینایی شما گذشته است، احتمالاً زمان آن رسیده که یک بار دیگر چشمهایتان را معاینه کنید تا مشخص شود آیا به عینک جدید نیاز دارید یا نه. توصیه میشود که هر دو سال یک بار چشمهای خود را مورد بررسی قرار دهید. اگر بالای ۶۵ سال سن دارید، معاینه سالیانه ایدهآل است.
۹. دید در شب ضعیف
دید ضعیف در شب به معنای دشواری در دیدن در شب است و یک مشکل رایج چشمی به شمار میرود. استفاده از عینک باید بتواند به اصلاح دید ضعیف در شب کمک کند، بنابراین باید با اپتومتریست خود مشورت کرده تا نسخه و عینک خود را بهروز کنید. دشواری در دیدن در شب ممکن است به عنوان نشانهای از آستیگماتیسم، آب مروارید یا مشکلات شبکیه رخ دهد. بنابراین، مهم است که چشمان خود را بررسی کنید تا اطمینان حاصل شود نسخه و عینک شما بهروز هستند.
مطالعه بیشتر: راهنمای خرید عینک دید در شب یا نایت ویژن
دلایل دیگر برای خرید عینک جدید
نیاز به اصلاح نسخه تنها دلیلی نیست که باید عینک جدید بگیرید. اگر هر یک از شرایطی را که در زیر به آن ها اشاره شده است را تجربه می کنید، گرفتن عینک جدید می تواند حرکت خوبی باشد.
- خمیدگی فریم ها: فریم های خم شده میتوانند بیشتر از این که فقط ناراحتکننده و ناهنجار به نظر برسند، تأثیر منفی بر دید شما داشته باشند. اگر عدسیها در زاویه نادرستی در برابر چشمان شما قرار داشته باشند، میتوانند دید شما را تحریف کنند. برای اصلاح فریم های خم شده، میتوانید در خانه تلاش کنید تا آنها را تنظیم کنید. اما بهتر است آنها توسط اپتومتریست انجام شود تا در صورت امکان مشکل را برطرف کنند.
- شما در یک شغل جدید هستید: یک شغل جدید ممکن است نیاز به عینکهایی داشته باشد که بیشتر با نوع کار شما سازگار باشد تا عینک فعلیتان. به عنوان مثال، اگر شغل جدید شما شامل کارهای فیزیکی زیادی است، ممکن است بخواهید عینکهایی با پوشش ضد خش تهیه کنید. یا اگر وقت زیادی را به کار با کامپیوتر میگذرانید، میتوانید به عینکهای مخصوص کامپیوتر فکر کنید. اگر قرار است بین کارهایی که نیاز به دید نزدیک و دور دارند جابجا شوید، شاید وقت آن رسیده که به عینکهای تدریجی فکر کنید.
- نحوه خواندن نسخه عینک: برای خواندن نسخه عینک، مهم است که معنای اختصارات، اعداد و نمادهای مختلفی که در آن گنجانده شدهاند را بدانید. اولاً، نگاه کردن به SPH (کره) میزان دوربینی شما را با استفاده از اعداد و نماد «+» نشان میدهد و نزدیکبینی با نماد «-» مشخص میشود. ثانیاً، خواندن CYL (سیلندر) به شما مقدار آستیگماتیسم شما را میگوید که با نماد «-» همراه است. شما می توانید راهنماییهای بیشتر درباره نحوه خواندن نسخه چشم را مطالعه کنید. در این مقاله، جزئیات بیشتری درباره چگونگی خواندن و درک نسخه چشم ارائه شده است.
سوالات متداول
۱-عینک طبی را هر چند وقت یک بار باید عوض کرد؟
عینکهای طبی باید هر ۲-۳ سال یک بار تعویض شوند، مگر اینکه تغییرات عمدهای در بینایی شما رخ دهد که نیاز به تغییر زودتر یا دیرتر از زمان توصیه شده داشته باشید. در نسخه تجویزی تاریخ انقضا وجود دارد که به بیمار اطلاع میدهد کی باید برای دریافت نسخه جدید آزمایش چشم انجام دهد. اپتومتریستها به شدت توصیه میکنند که هر دو سال یک بار چشمهای خود را معاینه کنید، که همچنین میتواند به شما کمک کند تا از نسخههای خود به روز بمانید.
۲- آیا استفاده همیشگی از عینکهای تجویزی مشکلی دارد؟
پوشیدن عینکهای تجویزی به طور مداوم مشکلی ندارد اگر شما با آن ها راحت باشید. افرادی که بینایی بسیار ضعیفی دارند، نیاز است که دائماً عینکهای خود را بپوشند، همانطور که اپتومتریست توصیه کرده است. اپتومتریست برنامه درمانی مناسب برای وضعیت شما را بررسی خواهد کرد، که ممکن است شامل نحوه استفاده از عینکها و میزان زمانی که باید آن ها را بپوشید نیز باشد. افرادی که عینک برای انجام وظایف خاص تجویز شده است، ممکن است نیازی به استفاده مداوم از آن ها نداشته باشند.