عینک طبی یا لنز تماسی هر دو نوعی عینک هستند که برای کمک به فرد برای دیدن واضحتر با تصحیح خطاهای انکساری طراحی شدهاند. خطاهای انکساری شرایط چشمی هستند که در آن نور به درستی به شبکیه نمیرسد و شامل نزدیکبینی، دوربینی، پیرچشمی و آستیگماتیسم میشود. لنزهای تماسی و عینک هر دو مزایایی دارند، زیرا هر دو در تصحیح خطاهای انکساری موثر هستند.
مزایای لنزهای تماسی شامل راحتی، طیف وسیعی از دید و امکان استفاده در حین ورزش است. مزایای عینکهای طبی عبارتند از تصحیح بینایی، محافظت از چشم و راحتی به شیوه خود، زیرا به مراقبت و آمادهسازی کمتری نسبت به لنزهای تماسی نیاز دارند. اینکه فردی به لنز تماسی یا عینک نیاز دارد به خود فرد، نیازهای مراقبت از چشم و سبک زندگی او و همچنین توصیه چشمپزشک بستگی دارد. لنزهای تماسی برای همه مناسب نیستند، زیرا افرادی که آلرژی چشم، خشکی یا عفونتهای چشمی مکرر چشم دارند ممکن است لنز چشم آن ها را تحریککنند.
عینک های طبی چیست؟
قبل از اینکه به توضیح این بپردازیم که عینک طبی یا لنز تماسی برای شما کدامیک برای شما مناسب تر است ابتدا به بررسی ویژگی ها و مزایا عینک طبی پرداخته ایم. عینکهای طبی که به عینکهای تجویزی یا عینکهای اپتیکی نیز شناخته میشوند، نوعی عینک هستند که دارای نسخه (قدرت) روی عدسی برای تصحیح خطاهای انکساری چشم هستند. خطاهای انکساری به شرایط چشمی اطلاق میشود که در آن شکل چشم مانع از تابرش صحیح نور به شبکیه شده و منجر به علائمی مانند تاری دید میشود.
انواع خطاهای انکساری شامل نزدیکبینی، دوربینی، پیرچشمی و آستیگماتیسم هستند. عینکهای تجویزی دارای قدرتی روی عدسی هستند که نور را به درستی روی شبکیه هدایت کرده و به فرد کمک میکند تا واضحتر ببیند.
مزایای عینک طبی چیست؟
استفاده از عینک های طبی دارای طیف وسیعی از فواید از جمله اصلاح بینایی، راحتی و محافظت از چشم است. مزایای عینک طبی در زیر ذکر شده است.
- اصلاح بینایی: هدف اصلی و بزرگترین مزیت عینکهای طبی، اصلاح بینایی است. عینک طبی یا لنز تماسی یا اصلاحی برای کمک به افراد برای دیدن واضحتر با تصحیح خطاهای انکساری طراحی شدهاند. لنزهای طبی به تمرکز صحیح نور روی شبکیه چشم کمک میکنند تا افراد بتوانند واضح ببینند.
- راحتی: راحتی عینک طبی یکی از بزرگترین مزایای آن است. برخلاف لنزهای تماسی، عینک به سادگی روی صورت مینشیند و میتوان آن را به راحتی هر زمان که شخص بخواهد، درآورد و از آن خارج کرد.
- محافظت از چشم: یکی دیگر از مزایای عینکهای طبی، محافظت از چشم است. علاوه بر تصحیح بینایی، عینکهای طبی به عنوان سدی در برابر عناصری مانند باد، گرد و غبار عمل میکنند. همچنین میتوان لنزهای طبی را به عینکهای آفتابی اضافه کرد تا از چشمها در برابر خورشید و اشعههای مضر آن محافظت شود.
محدودیت های عینک طبی چیست؟
عینکهای تجویزی محدودیتهای چندانی ندارند، چرا که وسیلهای مؤثر برای حفاظت از چشمها و اصلاح خطاهای انکساری هستند و به شخص کمک میکنند تا واضحتر ببیند. یکی از محدودیتهای عینکهای تجویزی این است که برای ورزشهایی که ممکن است تماس بدنی داشته باشند، مانند فوتبال یا بسکتبال، مناسب نیستند، زیرا ممکن است بشکنند. همچنین عینکهای تجویزی نیاز به مراقبت دارند و ممکن است در طول روز نیاز به تمیز کردن داشته باشند.
ماندگاری عینک چقدر است؟
طول عمر عینک به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله مواد به کار رفته در فریم، کیفیت ساخت، سبک زندگی فرد و نیازهای بینایی او. مواد استفاده شده در فریم عینک میتوانند بر دوام آن تأثیر بگذارند. برای مثال، فریمهای فلزی معمولاً قویتر و بادوامتر از مواد دیگر هستند و احتمال شکستن آنها کمتر است.
سبک زندگی و نیازهای بینایی فرد نیز میتوانند بر طول عمر عینک تأثیر بگذارند. اگر کسی فقط از عینک برای مطالعه استفاده میکند، ممکن است عینک او دوام بیشتری داشته باشد نسبت به کسی که تمام روز و برای همه کارها از عینک طبی استفاده میکند.
آیا عینک های طبی در اصلاح بینایی از لنزهای تماسی بهتر عمل می کنند؟
بله و خیر، عینکها ممکن است در برخی شرایط از لنزهای تماسی بهتر عمل کنند و بالعکس. هر دو روش، عینکهای تجویزی و لنزهای تماسی، روشهای مؤثری برای اصلاح خطاهای انکساری و بهبود دید هستند. برای برخی از نسخههای پیچیده آستیگماتیسم، عینکها ممکن است در اصلاح دید بهتر عمل کنند؛ با این حال، در برخی شرایط چشمی خاص، ممکن است لنزهای تماسی اصلاح دید بهتری ارائه دهند.
لنزهای تماسی چیست؟
لنزهای تماسی لنزهای نازکی هستند که روی چشم قرار میگیرند و به اصلاح عیوب انکساری مانند نزدیکبینی، دوربینی، پیرچشمی و آستیگماتیسم کمک میکنند. طبق گفتهی Better Health Victoria، لنزهای تماسی عموماً نرم یا سخت هستند. لنزهای نرم از مادهای جاذب آب ساخته شدهاند و انعطافپذیر هستند، در حالی که لنزهای سخت از پلاستیک سخت نفوذپذیر به گاز ساخته شدهاند.
همچنین انواع مختلفی از لنزهای تماسی بر اساس مدت زمانی که برای استفاده طراحی شدهاند وجود دارد. لنزهای تماسی با استفاده طولانی مدت برای استفاده تا چند روز و شب طراحی شدهاند که بسته به برند متفاوت است. لنزهای تماسی روزانه یا یکبار مصرف برای استفاده یک روزه طراحی شدهاند و بعد از یک بار استفاده دور ریخته میشوند.
چه کسانی بیشتر مناسب لنزهای تماسی هستند؟
لنزهای تماسی برای اکثر افراد مناسب هستند، زیرا روش ساده و راحتی برای بهبود بینایی ارائه میدهند و با نیازهای مختلف سبک زندگی سازگارند. لنزهای تماسی برای افرادی که فعال هستند و ورزش میکنند نیز مناسبند، چرا که عینک ممکن است از روی صورت بیفتد یا آسیب ببیند.
افرادی که به لنزهای تماسی خوب پاسخ نمیدهند شامل کسانی هستند که به آلرژیهای چشمی، عفونتهای چشمی و خشکی چشم دچارند.
لنزهای تماسی چه مزایایی دارند؟
استفاده از لنزهای تماسی مزایای بسیاری دارد که شامل راحتی، تصحیح بینایی، میدان دید گسترده و ایمنی در ورزش میشود. مزایای استفاده از لنزهای تماسی در زیر لیست شده است.
- راحتی: لنزهای تماسی بسیار راحت هستند زیرا لنز مناسب کمتر احتمال دارد از روی صورت بیفتد، همچنین لنزها در زمان بارندگی بخار نمیگیرند یا تار نمیشوند، برخلاف عینک. علاوه بر این، در آفتاب نیز بسیار راحت هستند زیرا نیازی به تعویض بین عینک آفتابی بدون نسخه و عینک طبی ندارید و میتوانید تنها از یک عینک آفتابی بدون نسخه استفاده کنید.
- تصحیح بینایی: لنزهای تماسی برای تصحیح بینایی استفاده میشوند که هدف اصلی و بزرگترین مزیت آنهاست. لنزها میتوانند انواع مختلف مشکلات بینایی ناشی از خطاهای انکساری مانند نزدیکبینی (میوپی)، دوربینی (هایپروپی) و آستیگماتیسم را اصلاح کنند.
- میدان دید گسترده: میدان دید گسترده یکی دیگر از مزایای لنزهای تماسی است. از آنجایی که لنزها روی چشم قرار میگیرند نه روی صورت مانند عینک، میدان دید گستردهتری با مانع کمتر ارائه میدهند. همچنین لنزها با حرکت چشم شما حرکت میکنند، بنابراین میدان دید طبیعیتری دارید.
- ایمنی در ورزش: لنزهای تماسی برخلاف عینک برای ورزش ایمن هستند، زیرا از روی صورت نمیافتند یا نمیشکنند. ورزش کردن با عینک میتواند دشوار و بالقوه خطرناک باشد، به همین دلیل لنزهای تماسی گزینه بسیار خوبی هستند زیرا مزاحمتی ایجاد نمیکنند، بخار نمیگیرند و میدان دید گستردهتری را فراهم میکنند که برای ورزش مفید است.
محدودیت های لنزهای تماسی چیست؟
در حالی که لنزهای تماسی می توانند بسیار مفید باشند و مزایایی نسبت به عینک های طبی داشته باشند، برخی محدودیت ها باید قبل از خرید در نظر گرفته شوند. محدودیت های لنزهای تماسی اصلاحی شامل نیاز به مراقبت بیشتر، خطر عفونت چشم و زمان بر بودن عادت کردن به استفاده از این وسایل اصلاحی است. محدودیت های احتمالی لنزهای تماسی در زیر ذکر شده است.
- مراقبت بیشتر برای لنزهای تماسی: برخلاف عینک که به سادگی روی صورت قرار میگیرد، لنزهای تماسی به مراقبت بیشتری نیاز دارند. دستهای شما باید تمیز باشد و لنزها باید به درستی نگهداری شوند. همچنین اگر از لنزهای تماسی با استفاده طولانی مدت استفاده میکنید، باید آنها را تمیز کرده و از محلول لنز استفاده کنید.
- خطر عفونت چشم: لنزهای تماسی میتوانند محیط مناسبی برای رشد باکتریها و قارچها در چشم ایجاد کنند. عفونتهای چشم ممکن است در اثر استفاده طولانیتر از لنزها نسبت به زمان توصیه شده یا مراقبت نادرست از لنزها ایجاد شوند.
- زمان لازم برای عادت کردن: عادت کردن به استفاده از لنزهای تماسی ممکن است زمانبر باشد که میتواند یک محدودیت برای این نوع عینک باشد. ممکن است باعث ناراحتی جزئی شود. اپتومتریست ممکن است توصیه کند که ابتدا لنزها را فقط چند ساعت در روز استفاده کنید تا به آنها عادت کنید.
سوالات متداول
۱- لنزهای تماسی چقدر دوام میآورند؟
طول عمر لنزهای تماسی به نوع لنزهای تماسی که فرد استفاده میکند بستگی دارد. لنزهای تماسی یکبار مصرف روزانه برای یک روز استفاده میشوند و سپس باید دور ریخته شوند. لنزهای تماسی با استفاده طولانی مدت را میتوان به طور مداوم برای چندین روز و گاهی تا ۳۰ روز استفاده کرد. همیشه بهتر است با اپتومتریست خود در مورد مدت زمان استفاده از لنزهای تماسی مشورت کنید.
۲- آیا لنز بهتر از عینک است؟
لنزهای تماسی لزوماً بهتر از عینک نیستند، زیرا هر دو برای اصلاح بینایی خوب هستند. اینکه فرد از لنز یا عینک استفاده کند به مراقبت فردی چشم و نیازهای سبک زندگی او بستگی دارد. برای مثال، اگر فردی فعال است، ممکن است ترجیح دهد از لنزهای تماسی استفاده کند، زیرا لنزها از روی صورت نمیافتند و مانع فعالیتهای خاصی نمیشوند. عینک نیز یک انتخاب عالی برای عینک است زیرا راحت است و به مراقبت کمتری نسبت به لنزهای تماسی نیاز دارد که ممکن است آن را برای برخی افراد انتخاب بهتری کند.
۳- آیا لنزهای تماسی یا عینک تجویزی میدان دید بهتری دارند؟
بله، لنزهای تماسی میدان دید بهتری نسبت به عینک دارند. قرار دادن لنزهای تماسی روی چشم، برخلاف عینک که روی صورت قرار میگیرد، امکان دید گستردهتر و طبیعیتر را فراهم میکند.
۴- آیا عینک طبی راحتتر است یا لنز تماسی؟
هم عینک طبی و هم لنز تماسی وقتی به درستی استفاده و برای صورت یا چشم تنظیم شوند، باید راحت باشند. عینک طبی روی بینی و گوش قرار میگیرد و کمی از صورت فاصله دارد. اگر عینک طبی به درستی تنظیم نشده باشد، ممکن است باعث ناراحتی شود، مثلا خیلی سفت روی بینی باشد. لنزهای تماسی ممکن است در ابتدا برای کسی که برای اولین بار از آنها استفاده میکند ناراحتکننده باشد، زیرا لنز مستقیماً روی چشم قرار میگیرد. با گذشت زمان، فرد باید به این احساس عادت کند و لنز روی چشم راحت خواهد بود. اگر لنز تماسی شما ناراحتکننده شد، به اپتومتریست خود مراجعه کنید.
۵- قیمت عینک طبی در مقایسه با لنز تماسی چگونه است؟
قیمت عینک طبی در مقابل لنزهای تماسی بسته به خرده فروشی که فرد عینک خود را از آنجا خریداری میکند، نوع لنزی که فرد نیاز دارد، مواد استفاده شده و اینکه آیا لنزهای تماسی خریداری شده روزانه یکبار مصرف هستند یا لنزهای طولانی مدت متفاوت خواهد بود. به عنوان مثال، لنزهای چند کانونی گرانتر از لنزهای تک کانونی هستند، زیرا آنها سه نسخه را در یک لنز ترکیب میکنند.
۶- آیا همه میتوانند از لنز تماسی استفاده کنند؟
خیر، همه نمیتوانند از لنز تماسی استفاده کنند. در حالی که لنزهای تماسی یک روش ایمن، راحت و موثر برای اصلاح بینایی هستند، اما برای همه مناسب نیستند. افرادی که خشکی چشم، آلرژی چشم یا مشکلات عفونتهای مکرر چشم دارند، ممکن است نتوانند از لنز تماسی استفاده کنند، زیرا لنزهای تماسی روی چشم قرار میگیرند.
۷- آیا عینک طبی بیشتر از لنز تماسی دوام میآورد؟
عینک طبی معمولاً بیشتر از لنزهای تماسی دوام میآورد زیرا روی چشم قرار نمیگیرد و نیازی به دور انداختن به دلایل بهداشتی ندارد. عینک معمولا فقط زمانی تعویض میشود که فرد نیاز به بهروزرسانی نسخه خود داشته باشد، سبک جدیدی بخواهد یا عینک شکسته باشد.
۸- آیا لنزهای تماسی به صورت موقت استفاده میشوند؟
بله، برخی از لنزهای تماسی فقط باید به صورت موقت استفاده شوند. لنزهای تماسی یکبار مصرف روزانه به صورت موقت استفاده میشوند و بعد از یک بار استفاده دور ریخته میشوند. لنزهای تماسی با استفاده طولانی مدت برای استفاده طولانیتر از لنزهای تماسی یکبار مصرف روزانه طراحی شدهاند، اما در نهایت باید دور ریخته شوند.